In dit whitepaper maak je kennis met de Value Hill. Een praktisch hulpmiddel dat in de CIRCO methodologie wordt ingezet. Ontwikkeld en geschreven door Nuovalente, Circle Economy & Sustainable Finance Lab, TU Delft en Het Groene Brein.

The Value Hill maakt de fases van de levenscyclus van een product visueel inzichtelijk. Daarmee worden kansen voor waardevermeerdering van het product duidelijk voor ontwerpers en ondernemers. Bovendien laat de positionering op de Value Hill kansen zien voor circulaire strategieën in de sector. Tot slot biedt de Value Hill een overzicht van de circulaire partners en samenwerkingsverbanden die essentieel zijn.

Het Value Hill model wordt ook wel ‘waardepyramide genoemd en is opgeknipt in drie fases: De fase ‘voor het gebruik’ gaat over hoe de waarde stap-voor-stap toeneemt in creëren van het product (mijnbouw, productie, distributie). De tweede fase is de ‘gebruiksfase’ waarin het product op de top van zijn waarde is. De derde fase tenslotte laat zien hoe het product waarde verliest en afglijdt op de heuvel.

Het Value Hill model wil deze laatste fase voorkomen en zet volledig in op waarde-creatie. Het model is geïnspireerd door uitspraken en onderzoek van de Ellen MacArthur foundation die zegt:

“Circulaire economie is een eco-systeem waarin het afval van het ene systeem, voedsel is voor de ander”.

Bekijk de video voor meer uitleg:

Door te werken met het model wordt duidelijk hoe dit voor het elke fase van het product kan. Dus hoe kan het gehele product of delen ervan terug naar de fase ‘voor het gebruik’?

 

Ga naar whitepaper Je gaat naar een Engelse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

TU Delft

Binnen de faculteit van Industrieel ontwerpen aan de TU Delft houdt de vakgroep Design for Sustainability zich bezig met duurzame productontwikkeling en ontwerpen binnen de circulaire economie.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam