- 30 april 2024 |
- Leestijd 3 minuten
Read more about
Circulair ontwerp is dé manier om duurzaamheid in de kern van een bedrijf te verankeren. Simpelweg omdat in de ontwerpfase 80% van de impact van een product of dienst op milieu wordt bepaald. Dit is een belangrijk inzicht want bedrijven die circulaire stappen zetten, hebben de wind mee. Ze verkleinen hun CO2-voetafdruk en versterken hun business. Ze weten medewerkers en klanten beter te binden. Al was het maar omdat hun producten gedurende de hele levenscyclus relevant blijven. Ze gaan efficiënter om met grondstoffen en energie, waardoor ze kosten besparen en minder impact hebben op klimaat en milieu. Ze kunnen hun eigen duurzame en zakelijke ambities waarmaken én tegelijkertijd voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Ze profiteren nu van de voordelen en zijn beter voorbereid op de toekomst.
Maar een organisatie veranderen is niet eenvoudig. Het is een complex proces waarbij je veel vragen moet beantwoorden:
Voor deze vragen is vaak nieuwe en toepasbare kennis nodig. Kennisinstellingen, brancheverenigingen, de ontwerpsector, regioversnellers en overheidsorganisaties bundelen hun krachten in het Circonnect programma. Zij maken kennis van circulair ontwerp in toepasbare vorm beschikbaar en delen deze breed met bedrijven en ontwerpers. Met praktische tools en kennis slaan we de brug tussen regels en realiteit en tussen wetenschap en de werkvloer. En bieden praktisch alles voor circulair ontwerp. Met als doel om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
Circonnect is een programma van CLICKNL, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Op dinsdag 29 maart 2022 kwamen vijftien partijen bij elkaar voor de officiële start van Circonnect. TU Delft / Industrial Design Engineering, Hogeschool van Amsterdam, Zuyd Hogeschool, Rijkswaterstaat, TNO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, CBM, Midpoint Brabant, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Federatie NRK, Versnellingshuis Nederland Circulair, Oost NL, NICE, Provincie Overijssel en CIRCO onderstrepen gezamenlijk de ambitie van CIRCONNECT:
Circonnect wil bedrijven en ontwerpers in staat stellen om circulaire innovatie te realiseren en te bouwen aan een toekomstbestendige onderneming. Door de krachten te bundelen van organisaties die op verschillende niveaus en vanuit allerlei disciplines bezig zijn met circulair ontwerp. Samen zorgen de betrokken partners ervoor dat bedrijven en ontwerpers kunnen beschikken over toegesneden en toepasbare ontwerptools en wetenschappelijke en praktische kennis over circulair ontwerp die hen ondersteunen bij het oplossen van specifieke ontwerp uitdagingen waar zij voor staan.
In 2050 moet de Nederlandse economie getransformeerd zijn van het huidige lineaire model naar een duurzaam circulair systeem. In een circulaire economie behouden producten langer hun waarde en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Circular design is hiervoor de motor. Tenslotte wordt een groot deel van de milieu impact van een eindproduct al bepaald in de ontwerpfase. Een duurzame economie ontstaat alleen door al tijdens het ontwerp na te denken over waardebehoud en het terugwinnen van grondstoffen.
In de afgelopen jaren is al veel onderzoek gedaan naar en ervaring opgedaan met circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen. Om in 2050 volledig circulair te zijn, is het essentieel dat deze kennis en ervaring beschikbaar zijn voor een breed publiek. Circonnect brengt de ervaringen vanuit verschillende disciplines samen om deze te ontsluiten voor ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers, onderzoek en onderwijs.
Lees hier het laatste Circonnect nieuws.
Read more about
Read more about