Ga concreet aan de slag met ontwerptools

In een circulaire economie draait alles om waardebehoud. Daarom is het belangrijk om producten vanaf het begin circulair te ontwerpen. Daar is kennis voor nodig. Hoe kan je zelf als ontwerper of ondernemer aan de slag met circulair ontwerp? Op deze pagina delen we concrete tools en geven we je handvatten om (de eerste) stappen te zetten. Zo ontwerpen we samen een toekomstbestendige, circulaire economie.

Safe by Design en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

Deze module geeft ontwerpers en bedrijven context om te bepalen of Safe by Design en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) relevante onderwerpen zijn. Daarnaast verschaft het verdiepende uitleg, worden er voorbeelden gegeven en tools aangeraden om er verder zelf mee aan de slag te gaan.

Bekijk de module

 

Framework Circular Design

Het Framework Circular Design is een praktisch raamwerk om met circulariteit aan de slag te gaan. Ontwerpers krijgen een eerste inzicht in de scope van het onderwerp. Daarmee biedt het ook een theoretisch kader om ontwerp-onderwerpen gestructureerd en gedetailleerd uit te werken en in het ontwerpproces toe te passen.

Verken het Framework

 

Milieu Impact Tool

Met de Self-Assessment tool krijg je inzicht in de milieu-impact. Bedrijven kunnen de tool inzetten om snel en eenvoudig een basis screening te doen van hun producten en diensten.

Bekijk de tool

 

Circulaire Ketensamenwerking

Door de kracht van de keten te gebruiken kun je effectief circulair ontwerpen. In deze module krijg je inzicht in de succesfactoren en belemmeringen van ketensamenwerking en delen we praktische tips.

Meer informatie

 

Restwaarde tool

Met de restwaarde tool kan je op productniveau de hergebruikwaarde en op materiaalniveau de recyclingswaarde berekenen.

Bekijk de tool