• Datum

  17Feb

 • Tijdstip

  09:00 - 17:00

 • Locatie

  BNO, WG Plein 600, 1054 SK, Amsterdam

 • Regio

  Noord-Holland

Let’s start working!

In deze training word je als ontwerper inhoudelijk opgeleid op het gebied van circular design, pas je dit toe op je eigen case en krijg je inzicht in je rol bij het realiseren van circulaire producten en diensten. Deze Class is speciaal bedoeld voor creatieve professionals* werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, professionele producten en verpakkingen

*onder andere productontwerpers, productmanagers, interieur- en meubelontwerpers en verpakkingskundigen.

Fotografie: Chantal Bekker

Hoe kun je als product- of verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan. Nieuwe vormen van (keten)samenwerking zijn hiervoor vereist. Dit vraagt om een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Programma

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd de boeken Products that Last (TU Delft) en Products that Flow en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper opstellen als een change agent voor circulair ontwerpen. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

De workshop bestaat uit:

een hele trainingsdag op locatie, waarbij je door twee trainers met inhoudelijke circulaire ontwerpexpertise wordt begeleid
een telefonisch coachgesprek, voorafgaand aan de trainingsdag van ca. 45min, waarbij een van de trainers met je bespreekt waar jouw kansen en uitdagingen liggen en waarin een case geselecteerd wordt waar jij mee aan de slag kan.

Fotografie: Chantal Bekker

Voor wie?

Deze Class is speciaal bedoeld voor creatieve professionals werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, kunststof- en professionele producten, verpakkingen, disposables en andere ‘fast-moving consumer goods’ – onder anderen productontwerpers, productmanagers, interieur- en meubelontwerpers, verpakkingsontwerpers, marketeers, productmanagers van verbruiksproducten.

De sector omvat diverse productgroepen zoals professionele producten en – apparatuur, electronics, woon- en modeaccessoires, keuken, meubelen, tuin, speelgoed, verpakkingen, geschenken en promotieartikelen, disposables en andere kort-cyclische verbruiksproducten, zoals medische disposables, cartridges, etc.

Foto: Siem Haffmans en Jorien Nijmeijer

Trainers

Siem Haffmans ondersteunt met zijn kennis van duurzaamheid, design, productie, materialen en recycling, bedrijven bij succesvolle productinnovaties. Hij verbindt bedrijven uit verschillende markten aan elkaar zodat die samen winstgevende circulaire oplossingen kunnen realiseren. Vanuit zijn achtergrond als Industrieel Ontwerper (TU Delft) geeft hij al meer dan 25 jaar strategisch advies op het gebied van de transitie naar een circulaire economie. Daarnaast werkt hij als strategisch adviseur bij Partners for Innovation en werkte hij eerder o.a. als onderzoeker bij TNO en als (gast)docent op de Gerrit Rietveld Academie, TU Delft en het Nederlands Verpakkingscentrum.

Jorien Nijmeijer werkte 10 jaar als productontwerper en engineer bij verschillende bedrijven in verschillende sectoren voordat ze in 2019 voor zichzelf begon. Zij wilde zich meer inzetten voor een duurzame toekomst. Vanuit Let’s Go circulair helpt ze nu start-ups met het ontwikkelen van duurzame circulaire producten en mkb-bedrijven met het verduurzamen van hun product portfolio vanuit circulaire ontwerpstrategieën.

Kosten

Voor deze training geldt een eenmalige aanbieding (reguliere prijs: € 400,-, excl. btw).
BNO-leden: € 250,- (excl. btw)
Niet leden: € 320,- (excl. btw)
Deze bedragen zijn inclusief lunch, borrel en een exemplaar van de publicatie Products that Flow.

Bijdrage studiekosten

Werkenden in de culturele en creatieve sectoren kunnen via Werktuig PPO een bijdrage aanvragen voor het mede financieren van hun professionele ontwikkeling. PPO staat open voor werknemers in loondienst en zzp’ers.

De subsidie is ook inzetbaar voor verschillende onderdelen uit ons educatieprogramma en dus ook voor deze training!

Aanmelden

De aanmelding voor deze training verloopt via Circo. De factuur ontvang je via de BNO.

Het maximaal aantal deelnemers is 15.

De coach / intakegesprekken vinden 1 – 2 weken voorafgaand aan de Class plaats en duren ca. 45 min per deelnemer. Een van de trainers neemt hierover contact op.

Aanmelden

CIRCONNECT partner

Hoe kun je als ontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan. Nieuwe vormen van (keten)samenwerking zijn hiervoor vereist. Dit vraagt om een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Bekijk profiel

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Gerelateerde events

24Sep
 • Webinar

Circular Tactics & Tools Talk – Toekomstbestendig ontwerp

Read more about

Ontvang nieuws en updates

Expert kennis, handige informatie en meer, meteen in je inbox.

Naam

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam