• Datum

  16Feb

 • Tijdstip

  15.30 - 17.00 uur

 • Locatie

  Online

 • Regio

  Online

Verpakkingen zijn overal. Het meest zichtbaar in de supermarkt: van voedsel, cosmetica tot schoonmaakartikelen. Maar natuurlijk te vinden op vele andere plaatsen: in de bouw, e-commerce of in de zorg. Verpakkingen dragen bij aan de houdbaarheid en bescherming van het verpakte product en hebben een belangrijke functie in de communicatie en marketing. Maar de meeste verpakkingen zijn eenmalig en de hoeveelheid verpakkingsafval is nu jaarlijks 180 kilo per inwoner van Europa, en neemt snel toe en bedraagt 36 procent van de gehele afvalstroom.

Om dit een halt toe te roepen moeten we meer circulair verpakken. Maar wat is dat?  Hoe maak je de juiste keuze? Welke stappen zijn hierin belangrijk? Met circular verpakken ontwerp je niet alleen een product-verpakkingscombinatie of evt. een dienst, maar ook een bijpassend businessmodel en kijk je naar de hele keten. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk waardebehoud gedurende de hele levenscyclus van een product-verpakkingscombinatie.

Het circulaire ontwerpproces start met Rethink of Refuse. De Hogeschool van Amsterdam zal tijdens deze workshop laten zien hoe je dit doet aan de hand van aansprekende voorbeelden. Vervolgens zal het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) uitleggen wat de andere R-strategieën zijn en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn wat betreft duurzaam verpakken. CIRCO zal tot slot de learnings delen van CIRCO Tracks die hebben plaatsgevonden rondom verpakkingen binnen waardeketens: o.a. folies in de bouw, sierteeltverpakkingen en medische verpakkingen.

Je wordt in deze sessie uitgedaagd om anders naar verpakkingen te kijken. Krijg inspiratie door interessante praktijkvoorbeelden en discussieer mee over de dilemma’s en uitdagingen. De workshop is extra interessant voor inkopers en productmanagers van MKB-bedrijven die indirect te maken hebben met verpakkingen of nog  weinig kennis hebben over verpakkingen.  Ook voor ontwerpers die meer willen weten over het verduurzamen van verpakkingen belooft het een interessante middag te worden.

 

De inschrijving is gesloten. Mail info@circonnect.org als je interesse hebt in een volgende kickstart workshop.

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

Steeds meer ondernemers willen duurzaam verpakken, omdat ze het belang én de kansen zien van een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. Daarom adviseert en inspireert het KIDV bedrijven met advies op maat. We bieden feitelijke kennis en praktische tools, gebaseerd op toegepast wetenschappelijk onderzoek, actuele trends en kennis van de verpakkingsketen.

Bekijk profiel

Read more about

Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een kennisinstelling met een breed aanbod aan hoger beroepsonderwijs. Door de koppeling van onderwijs en praktijkgericht onderzoek draagt de HvA bij aan de vernieuwing van de beroepspraktijk. Circular design bij de HvA omvat onderzoek en onderwijs bij verschillende HvA-faculteiten.

Bekijk profiel

Read more about

Gerelateerde events

18Jun
 • Webinar

Online Expert Café | Ecodesign voor duurzame productverordening (ESPR) & productontwerp

Read more about
03Jul
 • Webinar

Circular Tactics & Tools Talk – Financieren van circulariteit

Read more about

Ontvang nieuws en updates

Expert kennis, handige informatie en meer, meteen in je inbox.

Naam

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam