• Datum

  26Jan

 • Tijdstip

  15.30 - 17.00 uur

 • Locatie

  Online

 • Regio

  Online

Circulair ontwerp ligt aan de basis van een circulaire economie. 80% van de milieu-impact van een product wordt namelijk bepaald in de ontwerpfase. En die ontwerpfase reikt verder dan alleen functionaliteit, materiaalkeuze of esthetisch design. Maar wat houdt circulair ontwerpen precies in? En welke rol heb jij hierin als ontwerper?

In deze online sessie maak je kennis met de basisprincipes van circulair ontwerp en dagen we je uit om anders naar producten en gebruik van materialen te kijken. Laat je inspireren door interessante praktijkvoorbeelden en discussieer mee over de dilemma’s en uitdagingen.

Om er alvast in te komen: met circulair ontwerp kijk je niet alleen naar een product of dienst op zichzelf, ook een bijpassend businessmodel en een collectief waardesysteem worden hierin meegenomen. Dus: welke processen en randvoorwaarden moeten in de keten geregeld zijn om überhaupt een product of een dienst op de markt te kunnen brengen? Het draait hierbij om waardebehoud tijdens de gehele levenscyclus van een product.

Circulair ontwerp start met Rethink: heroverweeg jouw product en neem de gewenste functionaliteit ervan als uitgangspunt. Op basis hiervan maak je weloverwogen materiaalkeuzes en bij het ontwerp van het product houd je rekening met hoe het product gebruikt gaat worden en wat er na de gebruiksfase gebeurt.
Dit ontwerpproces kun je in tal van sectoren toepassen. Zowel bij producten met een lange als een korte levensduur of bij eenmalig gebruikte producten. Denk aan de volgende sectoren: consumentenelectronica, machinebouw, meubel- en interieurindustrie, kledingindustrie,  medische zorg en de verpakkingsindustrie.

We kijken ernaar uit om hier in de workshop verder op in te gaan en zien je graag op 26 januari. Wil je alvast meer weten? Bekijk dan de starterskit circular design.

De inschrijving is gesloten. Mail info@circonnect.org als je interesse hebt in de volgende kickstart workshop.

 

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO)

De BNO is de grootste community van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland. We bieden juridisch en zakelijk advies op maat en een uitgebreid professioneel netwerk, organiseren inspirerende workshops, events en trainingen, lobbyen voor een goed ontwerpklimaat, publiceren Dd (Dutch designers News, Magazine & Yearbook), en nog veel meer.

Bekijk profiel

Read more about

Gerelateerde events

Ontvang nieuws en updates

Expert kennis, handige informatie en meer, meteen in je inbox.

Naam

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam