Binnen een circulaire economie wordt bij de afdankfase vooral gelet op technische aspecten zoals retourlogistiek. Daarbij wordt bij het ontwerpen van consumentengoederen en de systemen eromheen gefocust op het verkopen en gebruiken van het product. De afdankfase vanuit het perspectief van de partij die de kringloop moet sluiten na gebruik – de consument – krijgt nauwelijks aandacht.
Om dit te verhelpen is een nieuw veld in opkomst: Design for Divestment. Het veld richt zich op de vraag: hoe ontwerpen we een waardevolle afdankervaring voor consumenten?
Onderzoeker Flora Poppelaars legt uit wat er in het hoofd van consumenten gebeurt tijdens dit proces en gaat door de stappen van het afdankmodel. Daarbij licht ze toe hoe dit proces kan worden beïnvloed. Op basis van haar studies rondom het inzamelen van smartphones, reikt Flora ontwerpprincipes aan om consumenten zo ver te krijgen dat zij hun producten terugbrengen na gebruik. Ten slotte bespreekt zij samen met professor Conny Bakker in hoeverre de bevindingen doorgetrokken kunnen worden naar andere producten.

Ga naar het artikel Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam