Publicatie

Design for managing obsolescence

01 september 2022
CIRCONNECT partner

Proefschrift dat betoogt dat het verlengen van de levensduur van producten succesvol zou zijn als industrieel ontwerpers niet alleen materialisatie en geometrie vorm geven maar ook de ’tijdsdimensie’. Dit gaat over het aantal en de duur van de gebruikscyclus van producten en de lengte van de totale levensduur van producten. Om deze ’tijdsdimensie’ vorm te geven presenteert de schrijver, Marcel den Hollander:
– een nieuwe ontwerp-methodologie: ontwerpen voor het managen van ‘overbodigheid’;
– vijf nieuwe ontwerpmethoden en twee typologieën ter ondersteuning van het managen van overbodigheid;
– inzicht in (de factoren die bepalen) hoe en wanneer deze methoden het best kunnen worden toegepast;
– inzicht in waar en in samenwerking met wie deze methoden toe te passen in het product- innovatieproces. Eén van de belangrijkste inzichten is dat oplossingen die ‘op maat gemaakt’ zijn en rekening houden met factoren zoals het producttype, de levenscyclusfase van het product, de verschillende typen circulaire bedrijfsmodellen alsmede met culturele voorkeuren en managementoverwegingen, het meest succesvol zijn.

Ga naar het artikel Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam