Webinar

Expert Café Design for Disassembly

23 augustus 2022
CIRCONNECT partner

Design for disassembly. Oftewel het ontwerpen voor demontage van producten. Demonteren is geen doel op zich, maar een middel om tot een circulair product te komen. Je moet bepalen wat het beste bij het product en het business model past. Het doel kan zijn: gemak van onderhoud & reparatie, aanpasbaarheid & opwaardeerbaarheid of het uiteindelijk kunnen terugwinnen van onderdelen of grondstoffen.

 

Expert Café Design for Disassembly

Op 8 februari 2022 organiseerden CIRCO en de TU Delft een Expert Café over Design for Disassembly. De onderwerpen en sprekers waren:

  • Hotspot en Disassembly mapping: Bas Flipsen, hoofddocent bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft
  • Leerervaringen en inzichten uit de praktijk:
    • Francesco De Fazio, Circular Product Design at Philips Engineering Solutions
    • Tom Evers, CIRCO trainer & eigenaar ontwerpbureau D’Andrea & Evers Design

In dit Expert Café legt Bas Flipsen van de TU Delft aan de hand van twee concrete tools (Hotspot en Disassembly Mapping) uit welke factoren relevant zijn om het “gemak van demontage” te beoordelen. En hij licht dit toe aan de hand van een case study. Philips Engineering Solutions en CIRCO delen ervaringen uit de praktijk. Wat zijn dilemma’s en afwegingen om bepaalde keuzes wel of niet te maken en hoe kijk je hier vanuit verschillende perspectieven naar?

 

 

De afzonderlijke presentaties en aanvullende achtergrondinformatie vind je op de website van CIRCO.

Meer weten? Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

TU Delft

Binnen de faculteit van Industrieel ontwerpen aan de TU Delft houdt de vakgroep Design for Sustainability zich bezig met duurzame productontwikkeling en ontwerpen binnen de circulaire economie.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam