Artikel

Circulaire businessmodellen: Products that Last en Products that Flow

14 september 2022
CIRCONNECT partner

Allereerst het onderscheid tussen Products that last en Products that Flow. Products that Last zijn producten die lange tijd meegaan zoals zoals telefoons, meubels en machines. Deze producten noemen we ook wel gebruiksartikelen. Products that Flow oftewel verbruiksartikelen zijn producten met een korte levensduur die bedoeld zijn om eenmalig of gedurende een korte periode te gebruiken. Denk daarbij aan verpakkingen, wegwerpartikelen en sommige producten in de mode-industrie. Voor deze producten zijn er verschillende circulaire ontwerpstrategieën. De circulaire businesss modellen van Products that Flow kun je ook toepassen op Products that Flow.

We onderscheiden 5 verschillende circulaire business modellen:

 • Prestatie
  Houdt ook de verantwoordelijk in handen van de provider, maar er is een contract, gebaseerd op de te leveren prestatie. De provider bepaalt welke producten worden ingezet om de gewenste taken uit te voeren.
 • Tussenbater
  Terugwinnen: Faciliteert take-back en inzamelingssystemen om waardevolle materialen uit afgedankte producten te halen.
  Opknappen en doorverkopen: Onderhoudt en knapt het product op wanneer nodig en verkoopt het product voor een tweede keer.
  Repareren: Verlengt de functionele levenscyclus van producten door reparatie en upgrades.
 • Toegang
  Gebaseerd op geld verdienen door het verschaffen van toegang tot een product, terwijl de toegangsverschaffer eigenaar blijft. Er is een tijdslimiet en de producten worden gebruikt in beurten.
 • Klassiek duurzaam
  Biedt een hoogwaardig product aan met een lange levensduur, met verkoop als de klassieke inkomstenbron. Aftersales ondersteuning draagt bij aan het kwaliteitsimago.
 • Hybride
  Functioneert door de verkoop van relatief goedkope producten met een korte levensduur die alleen werken in combinatie met een speciaal daarvoor ontwikkelt hoogwaardig product.

Kijk hier de video met uitleg over de circulaire business modellen voor Products that Last:

Kijk hier de video met uitleg over de circulaire business modellen toegepast op Products that Flow:

Deze circulaire ontwerpbusiness modellen worden gebruikt in de Tracks en Classes van CIRCO. Dit zijn trainingen voor bedrijven en ontwerpers. In deze trainingen komen ook de circulaire ontwerpstrategieën aanbod.

Meer weten over CIRCO Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam