Artikel

Circulaire Ontwerpstrategieën voor Products that Last en Products that Flow

15 september 2022
CIRCONNECT partner

Onderscheid in producten

We onderscheiden verschillende producten waarvoor verschillende circulaire ontwerpstrategieën nodig zijn: Products that Last en Products that Flow

Products that Last

Products that Last zijn producten die lange tijd meegaan zoals zoals telefoons, meubels en machines. Hier onderscheiden we de volgende ontwerpstrategieën:

 • Gemak van onderhoud en reparatie
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat het gemakkelijk te onderhouden en repareren is door de gebruiker. Hiermee blijft de kwaliteit van het product langer behouden en is het minder snel aan vervanging toe.
 • Duurzaamheid
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat het een lange levensduur is gegarandeerd. Een optimale productbetrouwbaarheid is hierbij van cruciaal belang.
 • Hechting en vertrouwen
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat dat gebruiker aan het product gehecht raakt en zo wordt aangemoedigd om het product met zorg te behandelen en minder snel te vervangen.
 • Aanpasbaarheid en opwaardeerbaarheid
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat er mogelijkheden zijn ingebouwd om het product te veranderen. Aanpassingen kunnen de huidige functies van het product versterken waardoor het beter voorziet in de wensen van de gebruiker. Opwaardering zorgt ervoor dat het product verschillende functies kan vervullen en beter kan voorzien in de gebruikersbehoeften van toekomstige productgeneraties.
 • Demontage en reassemblage
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat het makkelijker wordt om het product te demonteren en reassembleren met behoud van oorspronkelijke functies van de verschillende productonderdelen.
 • Standaarsdisatie en compatibiliteit
  Doel: (her)ontwerp van het product zodat het beter functioneert in samenwerking met andere producten of productonderdelen.

Kijk hier de video met uitleg over de circulaire ontwerpstrategieën van ‘Products that Last’:

Products that Flow

Products that Flow zijn producten met een korte levensduur die bedoeld zijn om eenmalig of gedurende een korte periode te gebruiken. Denk daarbij aan verpakkingen, wegwerpartikelen en sommige producten in de mode-industrie. Hier onderscheiden we de volgende ontwerpstrategieën:

 • Reuse
  Doel: Ontwerp het product zodanig dat het meerdere malen opnieuw gebruikt kan worden.
 • Recycle
  Doel: Ontwerp het product zodanig dat het goed recyclebaar is en maak hierbij gebruik van recycled content.
 • Renew
  Doel: Ontwerp het product met bio-based materialen en kijk of vergisten en composteren een meerwaarde kan opleveren.
 • Reduce
  Doel: Minimaliseer de hoeveelheid materiaal (flow) met behoud van functionaliteit.
 • Rethink
  Doel: Herontwerp het liniaire product en het systeem op een circulaire manier.

 

Kijk hier de video met uitleg over de circulaire ontwerpstrategieën van Products that Flow:

Deze circulaire ontwerpstratgieën zet CIRCO in in haar Tracks en Classes. Dit zijn trainingen voor bedrijven en ontwerpers. Daarnaast komen de circulaire business modellen aan bod.

 

Meer weten over CIRCO Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam