Case

Jansen by ODS – Gevel as a service

19 juli 2022
CIRCONNECT partner

Hybride circulaire businessmodel

Tijdens een CIRCO Track kwam Jansen by ODS erachter dat hun stalen gevelprofielen heel goed passen bij het hybride circulaire businessmodel. Dit model functioneert door de verkoop van relatief goedkope producten met een korte levensduur, die alleen werken in combinatie met een speciaal daarvoor ontwikkeld hoogwaardig product. “Wij hebben een hele mooie, stevige basis: een mooi stalen profiel, waar je van alles kunt op- en aanbrengen. Wij zijn het platform en onze partners kunnen hun product er als het ware ‘aan hangen’.”

Gevel as a service

Jansen by ODS ging in gesprek net die partners; onder anderen architecten, verwerkende klanten, onderhouds- en sloopbedrijven en bedrijven binnen de installatietechniek. “De vraag was: hoe kunnen wij dit proces als consortium zó organiseren dat we één dienst kunnen bieden? Daar kwam uiteindelijk het ‘gevel as a service’-concept uit.”

In het ‘gevel as a service’-concept blijft Jansen by ODS eigenaar van het stalen gevelsysteem. De klant gebruikt de gevel gedurende een afgesproken periode en Jansen by ODS verzorgt het onderhoud. Daarna kan de gevel door naar een nieuwe klant en een nieuwe gebruikscyclus.

Oogstkaart met onderdelen

Daarnaast is Jansen by ODS bezig met een zogenaamde oogstkaart; een interactieve kaart waarin je de producten en halffabrikaten kunt zien. “In die kaart, die Harvest Bay gaat heten, kun je producten bestellen, teruggeven en zien wat er vrijkomt over vijf jaar. Daar kun je dan alvast een optie op nemen. Dat willen we binnen nu en een jaar operationeel hebben. En het belangrijkste voor ons is, en ik denk ook voor veel mensen die willen meewerken, is dat het open source is. Iedereen kan dus meedoen.”

 


CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam