Case

Work & Show COco special: Omlab

19 juli 2022
CIRCONNECT partner
  • |
Foto: Modular by Nature, Omlab x MVRDV | Fotograaf: Quentin Aubry | MVRDV

Wat maakt dit project zo bijzonder?

“Modular by nature zijn speculatieve fauna-modules. Dit modulaire product voor de buitenruimte is gemaakt van ons circulaire materiaal dat degradeert. Moet àlle gevelbekleding voor de eeuwigheid zijn? Daar kan de natuur niks mee. Je hebt een opdrachtgever met lef en een ruime, experimentele blik nodig.”

 

Modular by Nature, Omlab x MVRDV

Foto: Modular by Nature, Omlab x MVRDV

“Omlab’s circulaire materiaalprototypes zijn milieuvriendelijk, constructief sterk en biologisch afbreekbaar. Tot nu toe hebben we vooral voorbeelden gemaakt voor binnen, bijvoorbeeld bouwelementen. Maar we weten ook wat er gebeurt als we het oorspronkelijke materiaalmengsel met o.a. cellulose, Kaumera en calciet (‘Itbettermatter’) buiten plaatsen. De calciet gaat verzuring tegen, wat interessante kansen biedt voor (bodem)biodiversiteit. Met dit gegeven ontwikkelen we het concept Maacq Oase (Omlab x Fillip Studios) en Stroncq (Omlab x Lilian van Daal) door.”

Foto: Huub Looze en Margreet van Uffelen | Foto via Beeldbank Ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Welke rol speelt duurzaamheid in het ontwerp van dit project?

“Bij Omlab staan we voor anders denken. We zijn ervan overtuigd dat er geen sprake is van grondstoffenschaarste in de bouw, maar juist van overvloed. A shitload, letterlijk. Een zee aan mogelijkheden, maar de stip op de horizon is nog ver. Circulaire bouwmaterialen vragen tijd, veel creativiteit en partners en grensverleggende opdrachtgevers – zoals het MVRDV Climate Collective. De meeste lineaire bouwmaterialen zijn ook niet in een jaartje …

Meer lezen? Klik op onderstaande button.

 

Meer lezen Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

Bekijk profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam