deelnemers CBM challenge 2021

Een podium voor duurzame koplopers in de meubel- en interieurbranche

Van nieuwe businessmodellen tot nieuwe deuren en slimme meubels die met gerecycled plaatmateriaal zijn gemaakt. Op de Circular Design Challenge van branchevereniging Koninklijke CBM lieten koplopers in de meubel- en interieurbouw zien hoe ze aan de slag willen gaan met circulair design. Organisator Dirk van Deursen kijkt trots terug op deze eerste Challenge voor de branche.

Afgelopen 29 oktober mochten tien bedrijven hun innovatieve prototypes, proefmodellen en ontwerpideeën presenteren in een soort dragon’s den bij CIRCL in Amsterdam. Het was de afsluiting van een traject, dat bestond uit twee ontwerpdagen en de driedaagse CIRCO Circular Business Design Track. Welke innovatieve materialen, technieken of technologieën kunnen worden toegepast bij het maken van een circulair interieurobject? Dat was de vraag waaraan de bedrijven werkten. Dat vertaalden ze ook in circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen.

Ecodesign
De Challenge was een idee uit de koker van innovatie-adviseur duurzaamheid Dirk van Deursen van Koninklijke CBM.  Na een brainstorm met de coaches van CIRCO over de Business Track, bleef bij hem het idee hangen dat naast de theorie er ook echt iets moet worden ondernomen. “We waren bezig met training van mkb-bedrijven, maar ik miste de stap om de ideeën toe te passen en daadwerkelijk met circulair design aan de slag te gaan. Vanuit CBM is circulair een van de belangrijke thema’s en persoonlijk ben ik dan ook intrinsiek gedreven om onze branche verder te helpen verduurzamen. Dat kunnen we doen op twee manieren. Aan de ene kant terugkijken: wat we nu als afval zien kunnen we meer recyclen, we kunnen er meer grondstoffen uit halen. Aan de andere kant moeten we vooruitkijken, naar het ontwerpen van ecodesign.”

Wil je mee doen in 2023? Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

Branchevereniging Meubelindustrie en Interieurbouw (CBM)

Koninklijke CBM is de branchevereniging voor de meubelindustrie en interieurbouw. Bij CBM zijn zo'n 600 bedrijven aangesloten die gerelateerd zijn aan de meubelindustrie en onder de CAO vallen. CBM ontzorgt en helpt ondernemers o.a. met juridische ondersteuning, vakopleiding, energie en duurzaamheid.

Bekijk profiel

Read more about

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam