EMMA Safety Footwear ontwikkelt en produceert de veilige voetbescherming waarmee iedereen comfortabel zijn werk kan uitvoeren. EMMA werkt aan twee circulaire ontwerpstrategieën: de circulaire werkschoen, gericht op lange levensduur en hergebruik van de schoen. Daarnaast zet EMMA in op een nieuw businessmodel: Shoes as a Service.
Uitdaging EMMA Safety Footwear
EMMA Safety Footwear heeft een rijke historie van positieve sociale impact. Sinds de oprichting in 1931 werken er al mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De laatste jaren focust EMMA zich niet alleen op haar sociale impact. Ook duurzaamheid staat inmiddels hoog in het vaandel. Sinds 2015 is EMMA bezig om haar gehele collectie – bestaande uit meer dan 90 modellen werkschoenen – circulair te maken.
Roadmap voor circulariteit
EMMA Safety Footwear produceert kwalitatieve werkschoenen voor veel verschillende sectoren. Van de bouw en industrie tot aan gezondheidszorg en horeca. Deze werkschoenen worden intensief gebruikt. Sterker nog: voor de zwaarste beroepen worden ze tot wel één keer per jaar vervangen.
Sinds 2015 is EMMA zich bewust van de waardevolle grondstoffen die zij in haar schoenen gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stalen neuzen, stalen zoolplaten, maar ook het leer. In dat jaar nam EMMA al deel aan een CIRCO Class met een ontwerpcase voor de Amazone schoen: de eerste circulaire werkschoen.
Vanaf toen is er ook een roadmap voor circulariteit opgesteld. In 5 jaar tijd zijn daar heel wat belangrijke circulaire mijlpalen bereikt. Zo heeft EMMA nu een materialenpaspoort voor de ruim 90 modellen werkschoenen. En heeft ze, samen met een concurrent, de Circular Footwear Alliance opgericht. Zo maken ze de retourlogistiek voor het recyclen van de schoenen mogelijk.
In deze video licht Iris van Wanrooij – Program Manager Corporate Social Responsibility – wat EMMA tot nu toe allemaal bereikt heeft op het gebied van circulariteit.
Shoes as a Service
De komende tijd wil EMMA sterk inzetten op een nieuw businessmodel: Shoes as a Service. Klanten zullen dan niet meer betalen voor de aankoop en het bezit van de schoen, maar juist voor het gebruik. Dit biedt zowel kansen om langetermijnrelaties met klanten op te bouwen als de zekerheid dat de schoenen retour komen.
De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.