Tool

Ontwerpen met chemische stoffen: Overzicht van OESO tools

16 mei 2023
CIRCONNECT partner

Ontwerpers moeten risico’s van chemische stoffen in hun circulaire ontwerpen beheersen. Tijdens het ontwerpproces en materiaalkeuze kan de negatieve impact van stoffen op mens, dier en milieu worden beperkt, want 80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald in de ontwerpfase. Zorgwekkende stoffen zijn schadelijk door bijvoorbeeld de voortplanting te bemoeilijken, kankerverwekkend te zijn of zich in de voedselketen op te hopen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) biedt via hun portaal voor het risicobeheer van chemicaliën verschillende bronnen en tools aan die ontwerpers in hun keuzes kunnen helpen.

Ontwerpproces vanuit chemische perspectief

Doelen, overwegingen en afwegingen bij het ontwerpen met kunststoffen vanuit een duurzaam chemie-perspectief worden in dit OESO verslag uiteengezet. Om ontwerpers en ingenieurs te ondersteunen tijdens het ontwerpproces bij de selectie van een duurzaam kunststof wordt onderstaand stappenplan voorgesteld. Bij elke stap van het ontwerpproces is het belangrijk om afwegingen rondom chemische stoffen en hun impact mee te nemen.

Case studies: Materiaalkeuze voor duurzame kunststoffen

Ter inspiratie wordt dit proces in praktijk gebracht in verschillende verdiepende onderzoeken voor flexibele kunststofverpakking voor voedsel, koekverpakking, wasmiddelflessen, vloerbedekking en isolatiemateriaal.

Risico van chemische stoffen evalueren

Verschillende tools en aanpakken om de impact van polymeren en chemicaliën te bestuderen, worden hier aangegeven om duurzame kunststof producten te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan EPEA’s ABC-X Assessment en de APR Design® Guide for Plastics Recyclability.

Schadelijke chemicaliën vervangen

Als de gekozen materialen te gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu, moet de ontwerper een alternatief selecteren. Het rapport Guidance on Key Considerations for the Identification and Selection of Safer Chemical Alternatives geeft richting aan de selectie van alternatieven. Verschillende kaders, handleidingen, toolkits en productbeoordelingssysteem kunnen je helpen om schadelijke chemicaliën te vervangen in je product en voor een alternatief te kiezen.

Vermoed je dat je te maken hebt met zorgwekkende stoffen en wil je daar wat aan doen? Start dan eens met de CIRCO online leermodule ZZS. En kijk ons eerdere Expert Cafe ZZS en Safe by Design terug.

Meer informatie Je gaat naar een Engelse versie

CIRCONNECT partner

CIRCO

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. CIRCO (een programma van TKI-CLICKNL) richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. CIRCO activeert daarom – met steun van de overheid – ondernemers en creatieve professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam